söndag 11 mars 2012

Fortfarande alldeles fruktansvärt

Att avstånd påverkar hur stor en nyhet blir är ju sant och denna tragedi som drabbat så många verkar betyda rätt lite här hemma. Alla människor som mist en eller flera nära, alla tusentals som fortfarande bor provisoriskt, alla människor som varje dag måste fundera på om maten är smittad, om vattnet är rent och om de någonsin kan lita på sina styrande.
Jag tror att den här olyckan har stärkt mig i min uppfattning om kärnkraften. Kan vi inte kontrollera den, ska vi inte ha den. Kan man någonsin lita på att den går att kontrollera? Jag tänker också på människor, politiker och tjänstemän, som har makt som de kanske missbrukar. Hur ska vi veta? Visst blir vi trötta på att den ena skandalen efter den andra grävs upp. Somligt känns mindre viktigt, men det kanske ändå är värt det. För om vi inte hade granskande journalister hur skulle det då vara?

6 kommentarer:

 1. Den olyckan förändrade min syn på kärnkraften, allra helst som vi ju har den så nära inpå oss.

  Det är som rysk roulette.
  Kärnkraften, alltså.

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med dig. I många länder finns mängder med kärnkraftverk som är byggda "på lösan sand" och det är bara en tidsfråga innan nya katastrofer inträffar.
  Skulle kunna bli hur långrandig som helst men kort sagt så kan vi inte ta hänsyn till "den vackra utsikten" längre, vi måste bygga ut all alternativ energi som finns. Snart är det för sent. Och vad har vi för glädje av orörd natur då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte heller dem, som kämpar mot de alternativa energikällorna.

   Radera
 3. Jag håller med dig. Kan vi inte kontrollera den ska vi inte ha den. Konsekvenserna i Japan är fruktansvärda och jag tror inte att man ens vet än HUR stora de till slut blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är just det att konsekvenserna inte går att överblicka.

   Radera

Det räcker så bra att bara lämna ett litet avtryck. Jag blir så glad då.